Haluaisitko liikkua enemmän, mutta et ehdi ohjattuihin treeneihin, lenkille tai salille? Kotiin on helppo järjestää kuntoilutila, jossa voi treenata monipuolisesti. Lue alta vinkit kuntoilutilan tekemiseen.
Kotona treenaamisen plussat ja miinukset
Kotona kuntoileminen sopii loistavasti niille, jotka haluavat ujuttaa arkeensa pieniä reippailuhetkiä, mutta eivät ehdi osallistua liikuntaharrastuksiin kodin ulkopuolella. Näin voi käydä, jos työpäivät venyvät tai perheessä eletään ruuhkavuosia.
Kaikki eivät myöskään pidä ohjatusta liikunnasta tai kuntosalilla treenaamisesta – mutta se ei tarkoita, että voimaharjoittelusta tai tiukasta hiit-treenistä tarvitsisi luopua. Kotona voi treenata kovaakin.
Kotona kuntoilulle voi olla myös vaikea löytää aikaa, jos esimerkiksi lapset vaativat huomiotasi kesken hikitreenin. Jotkut ihmiset voivat kokea kotona treenaamisen aloittamisen vaikeammaksi, eikä motivaatiota löydy samalla tavalla kuin kotoa urheilemaan lähtiessä.
Mikään ei myöskään estä kotikuntoilun, salitreenin ja liikuntatuntien yhdistämistä. Kotona voi treenata silloin kun muuhun ei ole aikaa, ja kodin ulkopuolella voi käydä esimerkiksi kerran viikossa.
Pieni mutta pätevä kuntoilutila kotona
Kodit ovat erilaisia – toisiin voi rakentaa kokonaisen kuntosalin, toisissa taas tilaa on lähinnä kuntoilunurkkaukselle. Hyvä uutinen on se, että tehokkaan treenin voi tehdä hyvinkin pienessä tilassa.
Pieneen kuntoilutilaan kannattaa hankkia ainakin jumppamatto. Treeniä voi tehostaa merkittävästi, jos hankit jonkinlaiset painot, kuten esimerkiksi käsipainot tai kahvakuula. Halvalla taas pääsee, jos käyttää vastuksena esimerkiksi vedellä täytettyjä isoja muovipulloja. Vastuskuminauhat sopivat niille, joilla ei ole tilaa painoille.
Kotona voi myös harrastaa aerobista liikuntaa. Kuntopyörä mahtuu melko pieneenkin tilaan, mutta jos sellaiselle ei ole tilaa, kannattaa katsoa treenivideoita netistä. Valikoimaa on runsaasti, ja löydät varmasti videon, jota seuraamalla saat aikaan todellisen hikitreenin.
Parhaat urheiluvälineet pieneen kotikuntoilutilaan:
● Kahvakuula
● Vastuskuminauhat
● Käsipainot, joiden painomäärää voi säätää
● Jumppapallo
● Hyppynaru
● Leuanvetotanko
Monipuolisen kuntoilutilan rakentaminen kotiin
Onko kodissasi ylimääräistä tilaa, jonka voi omistaa pelkälle kuntoilulle? Rakenna kotiin oma pieni punttis.
Se, mitä salillesi tulee, riippuu tietysti omista mieltymyksistäsi. Jos et ole treenannut aiemmin, kannattaa hankkia perusvälineitä ja jättää tilaa tulevaisuuden hankinnoille.
Kotisalin lattialle kannattaa hankkia kumimatto, sillä se joustaa mukavasti, vähentää meteliä ja suojaa lattia. Perustreenivälineisiin kuuluu hyvä valikoima käsipainoja ja levytankoja. Smith-laite ja/tai kyykkyhäkki mahdollistavat monenlaisten teholiikkeiden tekemisen.
Ennen treeniä on hyvä lämmitellä, ja sitä varten tilaan voi hankkia esimerkiksi juoksumaton, kuntopyörän tai crosstrainerin. Lämmittely onnistuu toki myös hyppynarun avulla tai kevyitä, nopeatahtisia lihaskuntoliikkeitä toistamalla.
Muita mahdollisia välineitä:
● Nyrkkeilysäkki
● Jumppapallo
● Leuanvetotanko
Kotipunttis kannattaa viimeistellä kunnon kaiuttimilla, jos kuuntelet mielelläsi musiikkia kuntoillessasi. Jos taas teet pitempiä kuntopyörälenkkejä, televisiosta voi olla iloa.
Matkusteletko usein? Ota kuntoiluvälineet mukaan ja treenaa vaikka mökillä
Pieni kuntoilusetti on myös helppo kuljettaa mukana. Jos matkatavaraa voi ottaa mukaan vain vähän, vastuskuminauhat ovat mainio väline. Kevyt jumppamatto puolestaan tekee kehonpainotreenistä esimerkiksi hotellihuoneessa miellyttävää.
Jos taas matka taitetaan autolla, voit ottaa pienen kuntosalisi mukaan. Esimerkiksi mökkilomalla on mahtavaa kuntoilla ulkoilmasta nauttien. Ota mukaan jumppamatto, kahvakuula ja hyppynaru, ja saat taatusti tehotreenit aikaan. Lämmittelyn voi hoitaa esimerkiksi vettä kantamalla tai halkoja hakkaamalla. Katso lisää mökkeilyvinkkejä osoitteesta saaristomokit.fi.
Jos kuntoiluvälineet eivät mahdu mukaan tai unohtuvat, muista että kehonpainotreeni onnistuu helposti lähes missä vain. Kyykyt, punnerrukset, lankut ja muut koko kehon harjoitukset sopivat niin ulkotiloissa kuin sisätiloissakin tehtäviksi. Katso osoitteesta niccanet.fi lisää vinkkejä lihaskunnon ylläpitoon kotioloissa tai matkoilla.