Lotto

Lotto on italialainen keksintö, jossa pelaaja yrittää valita mahdollisimman monta numeroa oikein. Lotossa arvattujen numeroiden järjestyksellä ei ole merkitystä. Veikkaus alkoi myydä arpoja joulukuussa 1970 ja televisioi ensimmäisen arvonnan tammikuussa 1971. Ensimmäisen arvonnan suurin palkinto oli alle 345 tuhatta markkaa. Tammikuussa 2021 täytti 50 vuotta ja lottoa on arvottu Suomessa jo tuhansia kertoja.

Lotossa järjestetään joka viikko yksi arvontakierros, jolloin pelaajat pyrkivät ennen kaikkea voittamaan pääpotin, joka on nykyisin vähintään miljoona euroa. Arvonta arvotaan yleensä lauantaina klo 22.15, ja voittonumerot ilmoitetaan pian sen jälkeen. Arvonta voi viivästyä viikonloppuisin kansallisten tai uskonnollisten vapaapäivien vuoksi. Yle TV1 on lähettänyt vuosien 1971-2013 lotot. Koska Viestintävirasto totesi vuonna 2013 Veikkauksen ja Ylen sponsorisopimuksen laittomaksi, arvonnat siirrettiin MTV3:lle esitettäväksi kymmenen uutisten jälkeen.

Pelaaja valitsee seitsemän numeroa väliltä 1 ja 40 nykyisessä suomalaisessa arvonnassa. Arvonnassa pitää valita seitsemän numeroa ja yksi lisänumero; rivin hinta on 1 €. Kotimaisen Loton palautusprosentti on noin 41 %. Suomessa lottovoittajat jättävät vuosittain lunastamatta keskimäärin 6 miljoonaa euroa, joten muistakaahan tarkistaa aina kuponkinne ja pitää niistä hyvää huolta.

Lotto lauantaisin on perinne

Lotot ovat kiinnostaneet ihmisiä jo vuosikymmeniä, eikä lottoja suinkaan pelata vain Suomessa. Nykyään pelaajat kaikkialta maailmasta voivat voittaa miljoonia dollareita lottopalkintoina Suomen ulkopuolella, ja nettikasinot tarjoavat asiakkaille uuden ja helpon tavan innostua lottovoitoista.

Suomalaiset ovat suuria lottopelaajia. Monille suomalaisille on tapana ostaa arpoja joka viikko ja odottaa jännittävää lauantai-illan arvontatilaisuutta. Lotto on onnenpeli, jossa pelaajat yrittävät arvata mahdollisimman monta numeroa oikein. Pelaaja luo numerosarjan, jonka hän uskoo olevan arvottava lottorivi. Voitat lotossa, jos kuponkisi numerot vastaavat arvottuja numeroita.

Lottopelejä on useita erilaisia, vaikka periaate on aina sama. Numerot ja muut pelin osatekijät muuttuvat pelistä riippuen, kuten numeroiden määrä kussakin valinnassa. Lotossa on mahdollisuus voittaa erittäin suuria, tuhansien tai jopa miljoonien eurojen palkintoja. Historian merkittävin lottovoitto oli Yhdysvaltojen PowerBall-arpajaiset, joissa voitettiin jopa 1,6 miljardia dollaria. Aikamoinen kertalisäys mille tahansa pankkitilille. Koska Suomi on muita maita huomattavasti pienempi, myös voittopotit ovat huomattavasti pienemmät kuin monissa muissa maissa.

Vinkkejä loton pelaamiseen

Lottopotti jaetaan kaikkien samoja numeroita käyttäneiden pelaajien kesken. Paras skenaario on, kun osut voittoriville, jota muut eivät ole sillä kierroksella pelanneet. Voittamasi summa pienenee, mitä enemmän pelaajia on jakamassa pottia. Pelaamalla harvinaista lottoriviä varmistat, että voittosi ovat mahdollisimman suuret, kun onnenpotku sattuu sinun rivillesi.

Toinen huomioon otettava tekijä on se, että lottopeliä pelaavat yleensä ihmiset, jotka ovat suhteellisen samankaltaisia kuin sinä, joten kun kuviosi on ilmestynyt lottoruudukkoon, se on todennäköisesti tapahtunut monille muillekin ennen sinua. Jos haluat saavuttaa parhaat tulokset, valitse siis numerot mahdollisimman sattuman varaisesti tai anna koneen arpoa.

Suurin osa ihmisistä pelaa mieluiten pieniä onnenlukuja ja merkittäviä päivämääriä. Suurimmat numerot ovat saaneet jäädä usein rauhaan näistä kahdesta syystä. Yleensä kannattaa siis ottaa mukaan muutama suuri luku, jotta yksittäisen potin suuruus on mahdollisimman suuri. Kun lotossa arvotaan voittorivi, sitä pelataan seuraavalla viikolla huomattavan monta kertaa. Tämän vuoksi kannattaa tehdä laskutoimituksia ja välttää lottorivejä, joilla on aiemmin jo voitettu. ”Salama ei iske kahta kertaa samaan paikkaan”-sanontaakin kai tässä voitaisiin käyttää.

Loton plus-arvonta ja vastuullisuus

Lottoa voi nykyisin pelata lisämaksusta myös plusarvontana, jossa valitset yhden plus-numeron riviä kohti väliltä 1-30. Kohdalle osuva plus-numero viisinkertaistaa palkinnon, mikä lisää siis plussana pelaamisen houkutusta. Se ei kuitenkaan koske varsinaista pääpottia sillä viikolla. Jos plusnumero on oikein, pelaaja saa aina vähintään 5 euroa riippumatta siitä, mitkä muut numerot ovat väärin.

Veikkaus Lotto arvotaan yksi lottopallo kerrallaan lottokoneella. Arvonnassa arvotaan seitsemän numeroa sekä yksi lisänumero. Kotimainen Lotto arvotaan jok’ikinen lauantai. Lauantai-iltaisin klo 22 jälkeen, kun Veikkauksen lottonumerot julkistetaan, Lotto Veikkauksen tulokset julkaistaan kaikkien nähtäville. Suurin koskaan Suomessa voitettu lottovoitto (Veikkauksen Lotto) oli 27,8 miljoonaa euroa ryhmäpelissä, kun taas suurin yksittäinen voitto oli 15,6 miljoonaa euroa. Veikkauksen ansiosta yli miljardi euroa jaetaan vuosittain lottovoittoina useisiin eri tarkoituksiin.

Sinun on oltava täysi-ikäinen voidaksesi pelata Veikkaus Lotto -peliä, aivan kuten mitä tahansa muutakin rahapeliä. Kannattaa myös huomioida, että Veikkaus perään kuuluttaa vastuullista pelaamista, esimerkiksi luottokortilla tai laskulla ei voi pelata.

Eurojackpotista vielä isommat potit

Eurojackpot on arpajaiset, jotka järjestetään Euroopassa 18 eri maassa. Viikoittainen jättipotti voi olla jopa 90 miljoonaa euroa. Suomessa yhden lottorivin hinta on 2 €. Suomeen on saatu jopa 90 miljoonan euron jättipotti Eurojackpotista, joka meni Siilinjärvelle isolle ryhmälle. Eurojackpotin voittopotit nousevat siis kotimaista Lottoa ja Vikinglottoa suuremmiksi, ainakin parhaimmillaan.

Eurojackpotissa sinun on valittava viisi normaalia numeroa väliltä 1 ja 50 sekä kaksi lisänumeroa väliltä 1 ja 8. Tavoitteesi on tietenkin arvata mahdollisimman monta numeroa oikein, ja voitat jättipotin, mikäli ennustat kaikki seitsemän numeroa oikein. Pääpotin lisäksi on yksitoista muuta palkintotasoa.

Jos et ole taikauskoinen, sinun kannattaa valita EuroJackpotin numerot, jotka ovat yli 31, tavallisten onnennumeroiden sijaan. Tämä johtuu siitä, että useimmat lottopelaajat valitsevat numeronsa merkittävien päivämäärien perusteella. Valitsemalla numeron spektrin korkeammasta päästä, sinulla on pienempi mahdollisuus joutua jakamaan mahdolliset voittosi muiden kanssa. Moni antaa myös koneen arpoa numerot.

EuroJackpotin tämänhetkinen jättipotti on minimissään kymmenen miljoonaa euroa, ja se kasvaa viikoittain, mikäli voittajaa ei satu löytymään sillä viikolla. EuroJackpot on siis arpajaiset, joissa jos jättipottia ei voita kukaan, potti kasvaa ensi viikolla. Tämä lisää lottokuponkien myyntiä ja mahdollistaa samalla jättipotin dramaattisen kasvun joka kierroksella. EuroJackpotin suurin mahdollinen jättipotti on 90 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa, että jos se saavutetaan, pääpotti ei kasva seuraavalla viikolla.

Vikingeille on tarjolla myös Vikinglotto

Pohjoismaiden yhteinen lottopeli on Viking Lotto, joka on hiljattain tullut pelattavaksi myös Baltian maihin. Vuonna 1993 Suomessa järjestettiin ensimmäinen Viking Lotto. Viking Lotto voidaan pelata joko peruspelinä tai järjestelmäpelinä. Järjestelmäpelissä kone piirtää kaikki mahdolliset rivimahdollisuudet, jotka voidaan johtaa valituista numeroista. Kupongin hinta nousee, mutta myös voiton todennäköisyys kasvaa. Näet minimivoiton heti, kun tarkistat kuponkia. On myös mahdollista hyötyä alemmista voittoluokista, kun pelaat järjestelmällä.

Voit pelata Viking-lottoa 10 viikon, 5 viikon, 3 viikon tai 2 viikon muodossa. Lisäksi voit valita pelin tilausversion Veikkauksen verkkosivuilta. Se on loputon peli, jossa kuponkisi uusitaan joka viikko automaattisesti. Tiliäsi veloitetaan heti ja pelitililläsi on siis oltava rahaa, jotta kestotilaus voi toimia. Kestopeli uusitaan kerran viikossa, kunnes tilin saldo loppuu.

Moni suomalainen pelaa itse asiassa kaikkia kolmea lottoa; Veikkauksen Lottoa, Vikinglottoa sekä Eurojackpottia. Näin ollen viikossa lottoamiseen menee, mikäli siis pelaaja pelaa vain yhden rivin per lotto, 4 euroa. Eurojackpotin rivihinta on 2 euroa, kun taas Loton ja Vikingloton jännitykseen pääsee puolta halvemmalla. Toki Eurojackpotin voittopotitkin ovat suuremmat. Suomeen on tullut jopa tilastollisesti tarkasteltuna huomattavan monta suurta Eurojackpotvoittoja.