Kuinka säästää aikaa keittiössä kiireisen arjen keskellä?

Ruoanlaitto voi olla stressaavaa kiireiden keskellä. Työt, koti ja perheen tarpeet tekevät aterioiden valmistamisesta haastavaa. Haluamme syödä säännöllisesti ja terveellisesti, mutta usein ei ole selkeää ajatusta, miten sen järjestäisi kaiken keskellä. Pelkkä ajatus kokkailusta tuntuu stressaavalta ja usein tulee tehtyä samoja ruokia viikosta toiseen.

Meillä on käytännöllisiä vinkkejä, jotka säästävät aikaa ja tekevät ruoanlaitosta mukavaa. Niiden avulla keittiössä oleskelusta tulee vaivatonta ja mukavaa. Lisäksi pohdimme, miksi on järkevää säilyttää joitakin astianpesukoneen varaosi kotona stressin välttämiseksi. Mikä on siis resepti kiireettömään arkeen keittiön puolelle?

Keittiön pohjaratkaisu ja tilankäytön tehostaminen

Ehdottoman tärkeää on, että keittiö on viihtyisä. On huomattavasti mukavampi laittaa ruokaa, kun keittiö tuntuu omalta ja viihtyisältä. Keittiössä tulisi olla helppo siirtyä pyödän äärestä tiskikoneelle tai uunilta liedelle. Eri kodinkoneiden sijoittaminen järkevästi toisiinsa nähden tekee ruoanlaitosta tehokkaampaa.

Tilan hyödyntäminen pystysuunnassa on myös tärkeää, etenkin jos keittiössä on vähän tilaa. Ylimääräistä säilytystilaa saadaan astioille, kattiloille ja keittiövälineille hyllyillä, kaapeilla ja koukuilla. Vaihtoehtoisesti voi hyödyntää avohyllyjä, joita voi käyttää myös osana sisustusta. Ne myös helpottavat usein käytettyjen esineiden löytämistä.

Mitä enemmän keittiössä on tilaa liikkua, sitä mukavampi siellä on työskennellä. Niinpä kokkaillessa ei jatkuvasti törmäile pöydän kulmaan tai lyö varpaita pöydän jalkaan. Jos mahdollista, niin keittiön ja ruokailutilan etäisyys tulisi olla lyhyt. Ne voi sisustaa mukavaksi ja kutsuvaksi tilaksi yhdessäoloon.

Keittiökoneiden hyödyntäminen

Keittiökoneet ovat olennainen osa modernia keittiötä. Niillä ei kannata täyttää koko tilaa, vaan hankkia vain ne laitteet, jotka tekevät ruoanlaitoista sujuvampaa ja nautinnollisempaa. Hyödyntämällä niiden käytön oikeaoppisesti ne eivät ainoastaan säästä aikaa ja vaivaa, vaan mahdollistavat erilaisten ruokalajien kokeilun sekä herkullisten annosten luomisen.

Yksi tehokkaimmista keittiökoneista on monitoimikone. Siinä yhdistyy monta eri toimintoa yhteen laitteeseen, koska sillä voi leikata, raastaa, sekoittaa ja jopa vaivata taikinaa. Toinen loistava apuväline on tehosekoitin. Se nopeuttaa erilaisten smoothieiden, kastikkeiden ja tahnojen valmistuksessa.

Kiireisessä arjessa tiskikone on ehdoton. Aikaa säästyy muihin tärkeisiin asioihin, kun se hoitaa tiskien pesun. Laadukkaaseen koneeseen kannattaa sijoittaa, koska siihen voi vaihtaa itse osia edellisten rikkoutuessa. Helposti rikkoutuvia osia kannattaa hankkia valmiiksi kotiin, että ne voi vaihtaa välittömästi rikkoutuneen tilalle. Esimerkiksi uuden aterinkorin, seulan tai suihkuvarren voi tilata verkosta ja vaihtaa itse. Myös sähköosia on saatavilla, mutta niiden vaihtamiseen suositellaan sähköalan ammattilaisen apua.

Aterioiden suunnittelu ja valmistaminen etukäteen

Kiireisessä arjessa on tärkeää suunnitella kaikki hyvin etukäteen. Kokkailu on huomattavasti mielekkäämpää, kun ateriat on suunniteltu valmiiksi vähintään seuraavaksi viikoksi. Raaka-aineet voi ostaa valmiiksi kaupasta ja valmistaa ateriat ainakin osittain vaikka edellisenä päivänä. Näin ruoanvalmistuksesta tulee nopeampaa.

Toisinaan koko aterioita voi valmistaa ja säilöä valmiisiin annospakkauksiin. Ne voi säilyttää jääkaapissa tai pakastimessa. Näin käytettävissä on aina terveellinen ja valmis vaihtoehto kiireisiin hetkiin. Lisäksi voi ottaa eväät mukaan töihin tai kouluun, mikä säästää rahaa ja auttaa välttämään epäterveellisiä vaihtoehtoja.