Kylpyhuone vanhassa talossa – ota nämä asiat huomioon

Kylpyhuone on tärkeä osa kotia. Sen rakentaminen vanhaan taloon on aina merkittävä projekti, jossa pitää ottaa huomioon monia asioita. Käsittelemme tässä artikkelissa tarkemmin asioita, jotka pitää ottaa huomioon kylpyhuoneen remontissa tai rakentamisessa vanhassa talossa. 

Kylpyhuoneen rakentaminen vanhaan taloon on erityinen projekti. Vanhat hirsitalot eivät sisältäneet aikoinaan kylpyhuoneita, koska peseytyminen tapahtui erillisessä pihasaunassa. Jos vanhasta talosta löytyy kylpyhuone, on se todennäköisesti rakennettu jälkikäteen. Tällöin se tarvitsee yleensä suuren korjauksen. 

Pitääkö kylpyhuone rakentaa alusta?

Kylpyhuone voidaan joutua rakentamaan uudelleen, jos sieltä löytyy merkittäviä lahovaurioita. Kylppärin rakentaminen vanhaan taloon tai vanhan korjaus sisältävät kutakuinkin samoja lainalaisuuksia. 

Kylpyhuoneen remontointi tai rakentaminen ovat mittavia työtaakkoja, joihin pitää suhtautua maltilla. Projektiin voi saada sopivaa taukoa suuntaamalla huomion täysin muihin asioihin. Muuta ajateltavaa tarjoavat esimerkiksi erilaiset nettipelit, joihin voi liittyä nykyisin omasta puhelimesta. 

Helppoa pelaamista tarjoavat muun muassa live pikakasinot, joita tarjotaan runsaasti eri pelisivustoilla. Nettipelaaminen on nykyisin varsin helppoa ja vaivatonta. Ne voivat kohtuuden rajoissa tarjota mukavaa ajanvietettä arkisten aherrusten parissa ja niistä voi saada kivan irtioton esimerkiksi remontoinnin melskeistä. 

Missä kylpyhuone kannattaa sijaita?

Kylpyhuone ei kuulu varsinaisesti vanhaan hirsitaloon. Tämän takia paras sijainti sille on yleensä erillinen rakennus. Tällaisia voivat olla esimerkiksi varasto tai pihasauna. Erillinen rakennus on yleensä riskittömin, minkä takia sitä kannattaa suosia. 

Jotkut haluavat kylpyhuoneen vanhan talon yhteyteen. Tällöin se kannattaa sijoittaa hirsirungon ulkopuolelle, kuten kuistille tai verannalle. Jos kylppärin haluaa ehdottomasti sijoittaa rungon sisälle, kannattaa silloin valita piipun vieri. Silloin ilmanvaihto on olosuhteisiin nähden otollinen ja tila kuivuu parhaiten. 

Vanhan talon ulkoseinälle ei kannata sijoittaa kylpyhuonetta. Muutoin kosteusvaurioiden ja putkien jäätymisen riskit kasvavat. Kellari kannattaa niin ikään unohtaa, koska se vaatisi erittäin mittavan remontin. Samoin ullakko on huono paikka kylpyhuoneelle. 

Miten kosteusongelmia voidaan estää?

Kosteusongelmat voivat olla ikäviä asioita, jotka aiheuttavat huolta ja vaivaa talon asukeille. Sen takia niitä kannattaa välttää kaikin mahdollisin tavoin. Onneksi muutamalla muistisäännöllä pääsee jo melko pitkälle. Ilmanvaihto ja kosteuden hallinta ovat tärkeimmät toimenpiteet. 

Hirsirakenteilla on tapana liikkua, mikä päästää helposti kosteutta kylpyhuoneesta rakenteisiin. Kosteutta voidaan ehkäistä periaatteessa kahdella tavalla. Ensimmäinen tapa on tehdä kylpyhuoneesta täysin kivirakenteinen. Tällöin talon sisälle rakennetaan betonilaatikko, jonka voi eristää vedestä hyvin. 

Toinen tapa on valaa lattia betonista ja asettaa lattialämmitys. Tässä vaihtoehdossa ei muurata seiniä, eikä sitä eristetä vedestä. Seinien hirispinnat voi jättää esiin tai tapetoida. Altaallinen suihkukaappi on käytännössä välttämätön, jottei vesi pääse kastelemaan rakenteita. 

Muistilista vanhan talon kylpyhuoneeseen

Vanhan talon kylpyhuoneen remontointi tai rakennus on erittäin suuri hanke. Se vaatii paljon eri asioita, jotka pitää ottaa huomioon. Projektiin kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan alan ammattilainen, jotta se sujuu onnistuneesti. 

Vanhan talon kylpyhuoneremonttissa kannattaa muistaa muutamia vakioasioista, mikä helpottaa suhtautumista koko hankkeeseen. Ensinnäkin puurakennus elää ja ilmankosteuden muutokset laajentavat ja supistavat puuta vuodenaikojen mukaan. 

Tilan tiivistäminen on kriittisin vaihe. Lisäksi siinä pitää ehkäistä lämpimän ja kostean ilman karkaaminen rakenteisiin. Se voi nimittäin tiivistyä ja tehdä paikoista märkiä. Turvallinen vedenkäyttö onnistuu yleensä suihkukaapin avulla, vaikkakin se ei ole yleensä esteettisesti paras vaihtoehto.