Pasianssia voi pelata helposti Älypäässä

Älypää on Suomen suurimpia peliyhteisöjä, joka tarjoaa suomalaisille pelaajille paljon ajanvietettä erilaisten pelien ja tietovisojen parissa. Sen monipuolinen valikoima sopii kaikenikäisille ja –tasoisille pelaajille, jotka haluavat yhdistää ajankäytössään huvin ja hyödyn. Yksi suosituista peleistä on klassinen pasianssi, jota voi Älypään sivustolla pelata helposti ja turvallisesti.

Älypää näki päivänvalonsa 2000-luvun alussa ja sen suosio kasvoi niin suureksi, jonka myötä Sanoma Media osti sen itselleen. Nykyään kyseinen taho vastaa sen kehittämisestä, myynnistä ja ylläpidosta yhdessä Sanoma Games -yhtiön kanssa ja ne tekevät myös näkyvyysyhteistyötä Ilta-Sanomien kanssa.

Älypään pisteet motivoivat pelaajia

Älypäähän liittyy monia eri ominaisuuksia ja toimintoja, joilla pyritään viihdyttämään ja motivoimaan pelaajia. Se on kuuluisa esimerkiksi tähdistään, joita jaetaan pelaajien kesken yhdestä viiteen kappaletta. Tähdet ilmaisevat pelaajan menestyksen ja aktiivisuuden peleissä sekä tietovisoissa ja mitä enemmän tähtiä pelaaja on onnistunut kerryttämään, sitä menestyneempi hän sivustolla on. Tähtiä ei jaella mielivaltaisesti, vaan tiettyä tähtimäärää voi saavuttaa vain tietty määrä pelaajia.

Tähtiä päivitetään päivittäin ja sen yhteydessä kaikki pelaajat rankataan paremmuusjärjestykseen pisteiden perusteella. Pisteet muodostuvat pelimääristä, pelaajakorteista ja pelituloksista, joista viimeisimmällä on merkittävin osuus pisteiden määrässä.

Jokaisen pelin parhaita pisteitä ja pistekeskiarvoa verrataan jokaisen pelaajan keskiarvoon tietyiltä ajanjaksoilta. Mitä korkeampi keskiarvo pelaajalla on verrattuna kaikkien pelaajien keskiarvoon, sitä enemmän pisteitä hänelle annetaan. Pisteitä myönnetään enemmän viimeaikaisiin tuloksiin nojaten.

Pelimääristä voi saada aina tietyn määrän pisteitä yhtä pelikertaa vasten, mutta niitä ei voi kuitenkaan saada loputtomasti. Pelaajakorteista saadut pisteet riippuvat kortin sisällöstä ja mitä enemmän kortti sisältää eri asioita, sitä enemmän kortista saa pisteitä. Pisteitä mahdollistavat asiat ovat esimerkiksi oma kuva, kuvaus ja vieraskirjan pitäminen. Älypäässä on tarjolla myös erilaisia lamppuja, jotka kertovat sivuston pelaajien arvioista, jotka käsittelevät sivuston tarjontaa. Lamppuja myönnetään käytännössä yhteisövisoista sekä blogeista ja niiden enimmäismäärä on viisi lamppua.  

Älypään tarjonnan erot

Yksi salaisuus Älypään suosioon on sen laaja valikoima ja sivusto tarjoaa monipuolisesti erilaisia pelejä ja visoja. Ne ovat Älypään omaa tuotantoa, joista visat ovat perinteisiä tietovisoja eri aiheista ja peleihin kuuluu taasen erilaisia sanaristikoita, kuvapelejä ja logiikkapelejä. Suosittuihin tietovisoihin kuuluvat esimerkiksi Juniori, Klassikko, Urheilu ja Historia ja suosittuja pelejä puolestaan ovat esimerkiksi Pasianssi, Sudoku, Mahjong ja palapelit.

Älypään yhteisövisat ovat käyttäjien omia visoja ja ne voivat olla joko julkisia, jolloin kaikilla muillakin pelaajilla on mahdollisuus pelata niitä. Jos käyttäjä on määritellyt pelin yksityiseksi, ovat ne vain tietyille valikoiduille pelaajille suunnattuja. Yhteisövisoja löytyy ainakin joissain yhteisössä ja ne liittyvät aina samaan aiheeseen, esimerkiksi historiaan tai urheiluun.

Älypäässä on mahdollista pelata myös kolmannen osapuolen tekemiä pelejä, joista suosittuja ovat esimerkiksi Bubble Shooter ja Bloxorz. Kolmannen osapuolen valmistamia pelejä löytyy Älypäästä mukava määrä, mutta jos pelaaja ei löydä suosikkiaan sivustolta, voi hän mieluusti ehdottaa sen lisäämistä Älypään palautelomakkeen avulla.

Pelaa pasianssia Älypäässä

Älypää on myös hyvä paikka korttipelien ystäville, sillä se tarjoaa esimerkiksi pasianssipelejä eri tasoisille korttihaille. Pasianssipelit ovat Älypään suosituimpia pasianssipelejä ja niitä on pelattu sivustolla useita miljoonia kertoja, mikä on huimaa suomenkielisellä pelintarjoajalla. Älypää tarjoaa tavallisen pasianssin lisäksi Solitaire-, Klondike-, ja Spider-pasianssia, jotka kukin toimivat sujuvasti antaen pelaajalle viihdyttäviä ja jännittäviä pelielämyksiä.

Jokaisessa pelissä pelaaja voi valita oman tasonsa ja ne on jaettu kolmeen eri pykälään: helppoon, normaaliin ja vaikeaan. Kokemattoman pelaajan kannattaa aloittaa helposta tasosta ja peliin syvemmin tutustuneen normaalista tasosta. Jos pelaaja on riittävän itsevarma saamaan korkeimman mahdollisen haasteen, voi hän kokeilla huoletta vaikeaa tasoa ja katsoa, miten pitkälle pasianssissa pärjää.

Solitaire-, Klondike- ja Spider-pasianssin säännöt lyhyesti

Älypää tarjoaa pasianssin harrastajille lukuisia vaihtoehtoja. Pasianssi on kyseisellä sivustolla erittäin suosittua ja se komeilee suosituimpien korttipelien kärjessä. Pasianssia on pelattu fyysisillä pelikorteilla iät ja ajat, mutta teknologia on mahdollistanut myös sen digitaalisen saatavuuden.

Pasianssin perinteisenä tavoitteena on järjestää tavallisesta 52 kortin pelipakasta neljä korttipinoa, jossa jokaisessa pinossa on yksi maa. Korttien marssijärjestys on ässästä kuninkaaseen ja Solitaire-pasianssissa se lähtee liikenteestä yhdestä kortista, joka jätetään oikein päin kuuden kortin piilotettaessa käännettynä vasemmalle puolelle.

Älypää jakaa kortit automaattisesti tasosta riippuen ja jako päättyy siten, että jokaisessa seitsemässä korttipinossa on päällimmäinen kortti käännetty oikein päin. Piilotettujen korttien määrä näiden korttien alla vaihtelee.

Pasianssin vasempaan alareunaan on varattu paikka ässäpinoille, joita on luonnollisesti yhteensä neljä. Maat sijoittuvat peliruutuun järjestyksessä hertta, risti, ruutu ja pata, kun taas oikeaan alalaitaan muodostuu erillinen pino jakamattomille korteille.

Älypään tekniset vaatimukset

Älypää on netissä toimiva pelisivusto ja sitä voi pelata pöytätietokoneella, kannettavalla tietokoneella ja mobiilisti esimerkiksi älypuhelimella tai tabletilla. Sivusto tukee eri selainohjelmia ja pelaaja tarvitsee itselleen joko Google Chromen, Mozilla Firefoxin, Microsoft Edgen, Safarin tai Operan. Pelaajalla voi olla käytössään myös Microsoft Internet Explorer, jos se on päivitetty versioon 11. Selaimen tärkein ominaisuus on, että se tukee Javascriptia ja sivuston evästeitä.

Älypäähän voi kirjautua helposti omilla Facebook-tunnuksillaan, johon pääsee helposti sivuston omasta Facebook-painikkeesta. Jos pelaaja haluaa kirjautua Älypää-nimimerkkinsä kautta, onnistuu se Facebookin avulla silloin, kun Facebook-tilillä on käytössä sama sähköpostiosoite kuin Älypäässä käytetyssä nimimerkillä. Facebook-tilin ja nimimerkin voi yhdistää helposti myös Älypään asetuksissa.