Virtuaalivaluutat ovat ottaneet haltuunsa sekä median että investointimaailman. Ei ole siis yllättävää, että yhä useampi suomalainenkin harkitsee investoivansa johonkin virtuaalivaluuttaan. Seuraavaksi pääset tutustumaan siihen, miten kryptovaluuttoihin investoidaan ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun sukeltaa virtuaalivaluuttojen maailmaan.
Miten virtuaalivaluutat toimivat ja miten niitä käytetään?
Virtuaalivaluutat eli tunnetummalta nimeltään kryptovaluutat ovat tulleet nykyajan yhteiskuntaan jäädäkseen. Niiden teknologia ja käyttötavat eroavat huomattavasti perinteisistä fiat-valuutoista, joita ovat esimerkiksi euro ja dollari.
Lähes kaikki virtuaalivaluutat toimivat lohkoketjuteknologialla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Lohkoketjuteknologia saattaa kuulostaa aloittelevasta kryptosijoittajasta kovin monimutkaiselta, mutta yksinkertaisuudessaan kyseessä on digitaalinen tilikirja. Lohkoketju jaetaan hajautettuun vertaisverkkoon, johon liittyneet pääsevät käsiksi tilikirjan tietoihin. Yleensä lohkoketjut on mielletty hyvin turvallisiksi ja luotettaviksi. Kryptomaailmassa kannattaa olla kuitenkin aina varuillaan, sillä myös huijauksia tapahtuu aina vähän väliä.
Virtuaalivaluuttoja myydään kryptoalustojen välityksellä ja näistä esimerkkejä ovat Northcrypto ja eToro. Mikään pankki tai valtio ei kuitenkaan pääse hallitsemaan kenenkään krypto-omaisuutta, vaan käyttäjä voi kontrolloida rahojaan itse kryptolompakkonsa kautta. Tämä onkin yksi niistä syistä, minkä takia virtuaalivaluuttoihin investoidaan.
Toinen syy sille, miksi tavallisetkin kansalaiset ovat ostaneet ja myyneet kryptovaluuttaan, on kiinnostus sijoittamiseen. Nykyihmiset ovat aiempaa kiinnostuneempia sijoittamisesta myös rahastoihin ja osakkeisiin. Sijoitusmaailmassa törmää myös kryptovaluuttoihin, jotka mielletään erittäin riskialttiiksi sijoituskohteeksi. Toisaalta osa sijoittajista pitääkin riskistä ja ovat valmiita myös menettämään sijoituksensa prosessin aikana. Kryptosijoittamista on tästä syystä verrattu esimerkiksi kasinopelaamiseen, sillä matkassa pitää olla myös jonkin verran onnea, jos sijoituksessaan haluaa menestyä.
Tutustu erilaisiin virtuaalivaluuttoihin
Moni on taatusti kuullut bitcoineista, jos ei kaverilta, niin vähintäänkin uutisista. Bitcoin olikin ensimmäinen virallisesti käyttöön otettu virtuaalivaluutta, jonka suosio nousi pilviin 2010-luvun aikana. Tämä johtui siitä, että valuutan arvon huomattiin nousevan, mitä useampi henkilö bitcoinia osti. Bitcoin on edelleen kryptovaluutoista suosituin ja käytetyin.
Nyt tämän kryptovaluuttojen veteraanin rinnalle on syntynyt monia muita kryptovaluuttoja. Näistä menestyinen on ollut esimerkiksi ethereum, jonka verkon pohjalle on luotu myös monia muita suosittuja virtuaalivaluuttoja. Ethereumilla on myös oma virtuaalivaluutta nimeltään ether, joka on kova kilpailija bitcoinin rinnalla.
Ethereumin virheiden pohjalta luotiin myöhemmin myös cardano, jonka käyttäminen on tehokkaampaa, ja jonka arvo on myös hieman tasaisempi. Muita suosittuja virtuaalivaluuttoja ovat esimerkiksi lite coin, bitcoin cash ja dogecoin.
Hieman uudempi kryptomaailman ilmiö ovat stable coinit, joiden arvo on riippuvainen perinteisten valuuttojen arvosta. Suosittu stable coin on esimerkiksi tether-valuutta, jonka arvo perustuu Yhdysvaltain dollarin arvoon.
Kiinnitä huomiota sijoitusalustan ja kryptolompakon valintaan
Kun on tutustunut eri kryptovaluuttojen ominaisuuksiin, on hyvä idea perehtyä erilaisten kryptosijoittamiseen erikoistuneiden palveluiden tarjontaan. Valitettavasti kryptotrendiä on yritetty myös yritetty käyttää hyväksi huijaamalla ihmisiä. Tästä syystä kryptoihin on sijoitettava ainoastaan sellaisissa palveluissa, joiden laatuun luotetaan.
Nykyään on olemassa useita erilaisia kryptolompakoita, joissa omaa krypto-omaisuuttaan pystyy hallitsemaan. On tärkeää tarkistaa, että kryptolompakko ei vaadi valtavia maksuja palvelustaan. Lisäksi muiden käyttäjien jättämiin arvosteluihin on syytä tutustua, sillä muiden kokemukset kertovat paljon palvelun hyvistä ja huonoista puolista.
Kryptosijoittamisen hyviä ja huonoja puolia
Mitkä ovatkaan siis kryptosijoittamisen hyviä ja huonoja puolia. Ensinnäkin kryptosijoittaminen hauska ja uudenlainen tapa sijoittaa sekä tutustua uudenlaiseen teknologiaan. Toisaalta kryptoihin sijoittamiseen liittyy myös riskejä eli vastuullisen sijoittamisen perusteet pitää olla hallussa. Voi olla hyvä idea sijoittaa ensin matalamman riskin sijoituskohteisiin ja vasta sen jälkeen kääntää katseensa kryptomaailman tarjontaan.