Mitkä ovat suurimmat hyödyt puutarhatöistä keväisin?

Yksi selkeimmistä kevään merkeistä on lumen sulaminen ja kun takapihalla voi taas oleskella ilman toppatakkia. Mutta heti kun ottaakin muutaman askeleen pihalle, huomaa kuinka tekemistä löytyy vaikka millä mitalla. On siis puutarhatöiden aika! Tässä artikkelissa kerromme suurimmista hyödyistä puutarhatöistä juuri keväällä ja miten hoidat askareet tehokkaimmalla tavalla – mikäli niin haluat.

Kevät alkuun parhaimmalla tavalla

Puutarhatyö tuo mukanaan monta erilaista hyötyä ja keväällä näitä hyötyä on tavallista enemmän. Pitkän syys- ja talvikaamoksen jälkeen on monen mielestä erittäin vapauttavaa ja rentouttavaa päästä puutarhaan töihin. Linnut laulavat ja leppeä tuuli puhaltelee puissa. Melkein automaattisesti hymähdyttää, kun tietää että paras aika vuodesta on vihdoin alkanut. Suomalaiset ovatkin ahkeria ja luovia puutarhureita, ja innostavia esimerkkejä löytyy monenlaisia netissä.

Joidenkin mielestä puutarhassa työskentely – etenkin keväällä – on melkein meditatiivista puuhaa, jossa mieli oppii keskittymään yhteen asiaan kerralla. Jos vaikka istutat perunamaata tai uusia kukkia parvekkeelle, opit nopeasti keskittymään pelkästään siihen asiaan. Ei ole tarvetta mihinkään musiikkiin tai digilaitteiden katselulle, ja juuri tästä syystä puutarhatöissä mieli pääsee rauhoittamaan toisella tavalla kuin normaalisti.

Saatat jopa huomata kuinka muissa askareissa tai hommissa pystyt rauhallisemmin keskittymään olennaiseen – ja kaikki vielä puutarhatöiden ansiosta. Tutkimusten mukaan jo olemalla pelkästään 15 minuuttia luonnossa tai puutarhassa joka päivä, saavutat helpommin tyyneen olotilan jossa arjen askareet ja työtehtävät hoituvat paremmin. Esimerkiksi Netflixin dokkareita katsellessa pystyt vastaanottamaan tietoa tehokkaammin, kun pelailet NetBet netti kasino -sivustolla mieli ei harhaile muualle ja jopa autoa ajaessa olet tarkkaavaisempi sekä turvallisempi kuin ennen.

Alhaisempi stressitaso

Arkielämä on usein melko stressaavaa ja on tärkeätä löytää harrastus joka alentaa stressitasoa sekä saa mielen pois edes hetkeksi murheista ja peloista. Puutarhanhoito on mainio tapa alentaa stressitasoa. Se ei vaadi paljon aikaa – riippuen tietenkin projektista – ja lopputulos on usein häkellyttävä. Ikimuistoisia hetkiä tarjotaan kun ystävät tulevat kylään ja kevätaurinko paistaa. Usein keväällä tehdystä työstä saa nauttia koko kesäkaudenkin.

Kunnostustöiden ei tarvitse olla vaativia eikä niitä tarvitse edes tehdä joka vuosi. Tämä riippuu tietenkin talven pituudesta ja kylmyydestä, mutta useimmiten riittää kun säännöllisesti tekee muutaman asian hyvin ja harkitusti.

Ruokaa kesäksi

Mikä maistuu paremmalta kuin omasta perunmaasta juuri poimitut perunat, tomaatit ja salaatinlehdet? Ei oikeastaan mikään. Pienellä vaivalla saat paljon erilaista ruokaa ja yrttiä suoraan omasta puutarhasta tai parvekkeelta, ja säästätkin rahaa samalla. Et tarvitse edes olla mikään viherpeukalo tai puutarhanhoidon ammattilainen, perunan istuttaminen ei vaadi paljon aikaa, taitoa tai ylläpitoa. Omenapuu on myös loistava sijoitus joka tuottaa hedelmää (kirjaimellisesti) joka vuosi. Marjapensaitakin ei tarvitse istuttaa kuin kerran.

Ekologinen ajattelu

Ekologisuus ja ympäristöystävällinen on nykyään muotia – luojan kiitos. Busseja ja junia suositaan lentokoneiden sijasta, ruoka-aineet valmistetaan ekologisella tavalla ja kuluttajakin on huomioinut tämän ruokakaupassa.

Mikäli haluat viedä tämän ajattelutavan seuraavalle tasolle, teet planeetalle palveluksen kun istutat kukkia ja pensaita ja viljelet omia ruokaaineksiasi. Ns. ”zero-waste” eli ajattelutapa joka kannustaa elämään sellaista elämäntapaa, josta jätettä ei synny, on ehkä vielä tässä kohtaa liian suuri harppaus. Toisaalta pelkästään pienillä muutoksilla (perunat omasta perunmaasta ruokakaupan sijaan) päästään jo pitkälle.

Mukavampi puutarha

Joidenkin mielestä omasta puutarhasta pitää tulla hyvä olo ja iloinen mieli. Mukava puutarha herättääkin paljon keskustelua naapurustossa etkä koskaan tiedä mitä uusia mahdollisuuksia satsattu puutarha voi tuoda tullessaan. Ja mikäli puutarhastasi löytyy isoja puita tai pensaita olet periaatteessa luonut itsellesi yksityisen huoneen lisää (josta toki puuttuu katto). Mikä olisikaan mukavampaa kauniina kesäpäivänä kuin istuskella puutarhassasi hyvän kirjan kanssa?

Jos asustelet hieman keskustan ulkopuolella, saatat myös huomata villieläinten lisääntyneen vierailun. Näistä saattaa joskus olla haittaa, esimerkiksi peurat ja jotkut lintulajit tykkäävät käydä nappaamassa istuttamiasi perunoitasi. Usein villieläimet tuovat kuitenkin oman vivahteen puutarhallesi ja ainakin linnunlaulu tuo iloa myös sisällä ollessasi.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa kävimme läpi viisi syytä miksi sinun kannattaisi aloittaa puutarhatyöt jo keväällä. Nopeasti kiteytettynä listatut hyödyt ovat: kevät alkuun oikealla tavalla, alhaisempi stressitaso, ruokaa omasta puutarhasta koko kesän, ekologisempi ajattelutapa ja kaikin tavoin viihtyisämpi puutarha. Hyötyjä löytyy vaikka muille jakaa, mutta etenkin keväällä niitä on enemmän kuin muina vuodenaikoina. Mikäli vain energiaa ja kiinnostusta riittää, suosittelemme lämpimästi katsomaan esimerkkejä netistä ja keksimään luovia ratkaisuja omalle tontillesi tai parvekkeellesi.