Näin teet kodistasi kauniin ja viihtyisän helposti

Viihtyisään kotiin on aina mukava palata. Joskus kodin sisustaminen on kuitenkin jäänyt puolitiehen, tai koti tuntuu olevan jatkuvasti epäjärjestyksestä. Lue artikkelistamme vinkit, joiden avulla teet kodistasi viihtyisän paikan koko perheelle.

Ennen kuin listaamme tärkeimmät vinkit, tehdään pari asiaa selväksi. Kodin ei tarvitse olla suuri, jotta se voi olla viihtyisä, eikä sisustamiseen tarvitse käyttää suuria rahasummia. Aikaa kodin laittaminen vaatii jonkin verran – mutta kun kerran laitan kodin huolellisesti kuntoon, järjestyksen ja viihtyisyyden ylläpito ei vaadi paljon aikaa.

1 Mieti, minkälaisen kodin haluat

Usein kodin ilme syntyy ilman tarkempaa suunnitelmaa. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta jos koti voisi mielestäsi olla viihtyisämpikin, aloita muutostyöt listaamalla asioita, joita kodiltasi toivot. Toivotko esimerkiksi enemmän järjestystä, haluaisitko kotiisi enemmän väriä vai tuntuuko tila jatkuvasti loppuvan kesken?

Mieti myös, minkälaisesta tyylistä pidät. Onko makusi pohjoismaalaisen minimalistinen vai suositko vintage-huonekaluja?

Tässä vaiheessa on myös hyvä käydä katselemassa sisustussivustoja ja poimia talteen hyviä ideoita. Käteviä käytännön neuvoja kodin laittamiseen löytyy esimerkiksi omakotitalotarjous.fi-sivustolta.

Muista myös kodin muut asukkaat ja ota selville mitä he kaipaavat ja mistä he ilahtuisivat. Jos perheeseen kuuluu lapsia, katso sivustolta trendykids.fi erityisesti lapsiperheille tarkoitettuja vinkkejä. Kun koko perhe osallistuu kodin uudelleenjärjestelyn suunnitteluun, kaikki perheenjäsenet myös mielellään tekevät osansa kodin viihtyisyyden säilyttämisen eteen.

2 Tee suunnitelma kotisi uusimiseen

Nyt tiedät, minkälaisen kodin haluat. Seuraavaksi on aika tehdä suunnitelma. Lue alta vinkit, joiden avulla pääset tavoitteeseesi:

●      Kaipaatko viihtyisyyttä kotiin? Hanki viherkasveja, laita seinille uusia julisteita ja hanki esimerkiksi uusia tekstiilejä.

●      Onko koti epäjärjestyksessä? Tavaraa saattaa olla liikaa, tai esineille ei ole omaa paikkaansa. Tässä tilanteessa kannattaa karsia tavaroita ja järjestellä ne uudelleen.

●      Haluaisitko kotiisi uuden ilmeen? Nuhjuisiksi käyneiden huonekalujen maalaaminen tai verhoilu tekee ihmeitä. Huonekaluja vähentämällä tai uudelleen järjestelemällä on myös helppo uudistaa kotia. Tai kenties haluat vaihtaa kodin värimaailmaa maalaamalla seinän lempivärilläsi.

Kun tiedät tarkemmin, miten aiot päästä tavoitteeseesi, tee suunnitelma. Hanke kannattaa jakaa useampaan osaan, sillä niin projekti ei aiheuta stressiä ja sujuu helposti.

3 Hanki tarvikkeet, joiden avulla teet kodistasi viihtyisän

Suunnitelman toteuttamista varten tarvitset vielä erilaisia tarvikkeita. Jos tarkoituksenasi on panostaa sisustukseen, vertaile hintoja ja vieraile myös nettikirppiksillä – saatat tehdä todellisia löytöjä!

Kodin järjestelyä varten ei juuri välineitä tarvitse, jollei kotoasi puutu käteviä säilytysratkaisuja. Sellaisia ovat esimerkiksi sängyn alla säilytettävät laatikot.

Jos suunnitelmiisi taas kuuluu jo olemassa olevien huonekalujesi päivittäminen, tutustu tarvittaviin välineisiin. Muista, että esimerkiksi tuolien verhoilu vaatii välineitä, aikaa ja taitoja.

Maalaamista varten kannattaa hankkia maalin lisäksi sopivat maalausvälineet ja tykötarpeet, joiden avulla suojaat kodin pinnan ja itsesi maaliroiskeilta.

4 Laita kotisi kuntoon ja nauti tuloksista

Usein kaikissa kodeissa on ylimääräistä, turhaa tavaraa. Siitä on hyvä hankkiutua eroon oli päämääräsi mikä hyvänsä. Käy kodin tavarat läpi erissä ja lahjoita käyttökelpoiset tavarat kierrätykseen tai hyväntekeväisyyteen. Laita sitten säilytettävät tavarat paikoilleen niin, että useammin käytettävät tavarat ovat helposti saatavilla.

Varaa riittävästi aikaa jokaiseen tehtävään, laita inspiroivaa musiikkia soimaan ja muista pitää taukoja. Jos tehtävään osallistuu useampi perheenjäsen, työ sujuu kuin tanssi kun jokainen tietää oman tehtävänsä.

Viimeiseksi vuorossa on oman työn tuloksista nauttiminen. Huomaat nopeasti, että koti pysyy järjestyksessä entistä pienemmällä vaivalla ja kotiin on aina mukava tulla.