Oman tietoturvansa ja erilaisten haittaohjelmien estämiseen kannattaa suhtautua samalla vakavuudella kuin omaan terveyteensä. Erityisesti erilaisten etäkonferenssien ja kotonatyöskentelyn yleistyessä koneella kannattaa olla asennettuna ainakin kattava virustentorjunasovellus, joka huomaa ja estää myös erilaisia tietojenkalasteluun ja kiristykseen keskittyneitä ohjelmistoja. Myös omaa yksityisyyttään kannattaa varjella esimerkiksi yksityistä tietoverkkoa käyttämällä.
Tietojen suojaus
Surffatessa kannattaa muistaa muutama perusasia: joka sivulla kannattaa käyttää eri salasanoja. Salasanat kannattaa päivittää säännöllisesti. Mitä enemmän nettisivulla avautuu ponnahdusikkunoita, sitä varmemmin voi olettaa, että niiden mukana saattaa tulla koneelle myös epämieluisia yllätyksiä erilaisten virusten, vakoilu- tai kiristysohjelmien muodossa.
Turvallinen maksaminen
Kaikki maksuliikenteeseen liittyvä kannattaa suojata erityisen hyvin. Suoraa luottokortin käyttöä kannattaa välttää mikäli mahdollista, ja kaksivaiheinen tunnistus lisäsuojaa antamassa kannattaa ottaa käyttöön aina kuin mahdollista.
Esimerkiksi luottokorttitietoja ei myöskään kannata tallentaa selaimen tietoihin ilman hyvin välttävää syytä. Kortin kaivaminen esiin lompakosta nettiostoksilla on kuitenkin pienempi vaiva kuin korttitietojen kalastelun mahdolliset seuraukset. Luottokortti- ja identiteetteihin liittyvät rikokset ovat valtava, kasvava bisnes kansainvälisesti, eikä viranomaisilla ole välttämättä niiden ratkaisemiseen usein aikaa tai resursseja. Siksi verkossa surffatessa ennaltaehkäisy on aina vaivan väärti.
Tietokoneen terveys – virustentorjunta
Virustorjuntaohjelmaa valittaessa suuret nimet ovat yleensä valttia. Niiden suhteen käyttäjällä on yleensä paremmat takeet siitä, että ohjelma todella tekee minkä väittää tekevänsä (eikä esimerkiksi toimi vakoiluohjelmana itsessään). Suurilla ohjelmistovalmistajilla on yleensä myös enemmän käännöksiä sekä joskus myös asiakaspalvelua saatavilla monella eri kielellä. Yksi pitkäikäisimmistä ja tunnetuimmista ohjelmistontarjoajista on esimerkiksi Avast Antivirus, joka kuuluu kuuluisan Avast Software -tuoteperheen alle. Lisätietoa ja latauslinkin löytää suomeksi osoitteesta avast-antivirus.fi.
Virustorjuntaohjelmien hyvänä puolena on, että ne vaativat alkuasennuksen jälkeen käyttäjältä usein hyvin vähän vaivaa. Ohjelmat kun pyörivät yleensä taustalla yleensä viikottaisen automaattisen tarkastuksen yhteydessä. Säännölliset virustarkastukset sekä koneen skannaus haittaohjelmien varalta pidentää yleensä myös koneen käyttöikää sekä parantaa sen nopeutta. Mikäli yleensä nopea kone hidastuu yhtäkkiä, kannattaa tarkastaa kuinka täynnä talletustila on, poistaa tarvittaessa turhia tiedostoja sekä tämän lisäksi suorittaa virustarkistus.
Virtuaalinen erillisverkko
Netissä tietonsa voi peittää kuitenkin myös muistakin syistä. Vaikka kansainvälinen työskentely yli rajojen onkin jo arkipäivää, viihteen tarjonnan suhteen ovat maarajat toisinaan hyvinkin tarkat. Eri maiden tekijänoikeuslait eroavat paljonkin toisistaan. Yhdysvalloissa varsinkin on viime aikoina rajattua paljon katseluoikeuksia Eurooppaan. Myöskään esimerkiksi Euroopan Unionissa ei toistaiseksi tällä hetkellä ole yhtenäistä, koko maantieteellistä aluetta kattavaa tekijänoikeuslainsäädäntöä joka mahdollistaisi eri maiden viihteen ja uutisten katsomisen ilman erillisoikeuksia.
Ennen kuin lainsäädäntö muuttuu, on tarjolla onneksi kuitenkin erilaisia teknisiä ratkaisuja. Jo vuosikausia on markkinoilla ollut koko ajan kasvava valikoima erilaisia virtuaalisia erityisverkkoja eli VPN-palveluita. VPN:n perusidea on, että käyttäjän oma IP-osoite ja sijainti peittyvät. Kun VPN-ohjelmisto on kytketty päälle, valikoituu käyttäjälle virallisesti toinen, yleensä halutusta kohdemaasta valittu IP-osoite.
Virtuaalisen erityisverkon avulla voi siis päästä katsomaan vaikkapa toisen maan Netflixiä, urheiluohjelmia, uutisvideoita tai muuta aluekohtaisesti rajattua sisältöä. Esimerkiksi ulkosuomalaiset tai paljon matkustavat haluavat nauttia suomenkielisestä sisällöstä myös kotimaan rajojen ulkopuolella, minkä vuoksi suomalaisia IP-osoitteita tarjoavat VPN-palvelut ovat koko ajan suositumpia.
Hyvissä VPN-tarjoajissa houkuttelee myös monia niiden tarjoama yleinen tietoturva ja anonyymiys. Siksi niitä käytetäänkin sekä kansainvälisesti että joskus myös oman maan rajojen sisällä arkaluonteisen tiedon käsittelyssä. Erityisverkkoja käytetään paljon esimerkiksi ihmisoikeustyössä maissa, joissa sananvapaus on rajatumpaa.
Kaikki VPN-tarjoajat eivät kata aivan kaikkia maailman maita, joten kannattaa tutkia ensin tarkkaan minkä maiden osoitteita listassa on saatavilla. Erilaisiin VPN-vaihtoehtoihin ja niiden mahdollistamaan viihdetarjontaan voi tutustua suomeksi esimerkiksi osoitteessa ilmainenvpn.fi. Tälle sivulle on koottu kattava määrä tietoja ja arvosteluja erityisesti suomalaisia kiinnostavista VPN-palveluista.