Suosikkilimsa Pepsin historia on värikäs, jota ei tule ajatelleeksikaan sitä nauttiessaan. Pepsin historia alkaa 1800-luvun loppupuolelta, joka on itsessään melkoinen tapaus.
Caleb Bradham oli Pohjois-Carolinasta, Yhdysvalloista kotoisin oleva apteekkari. Hän aloitti tekemään vuonna 1893 juomaa, jonka ainesosina oli vesi, sokeri, vanilja, erilaisia öljyjä ja kolapähkinöitä. Juoman nimi oli Brad’s Drink. Viisi vuotta myöhemmin apteekkari antoi uudeksi nimeksi Pepsi-Colan. Bradhamin kilpailija oli ollut yritys nimeltä Pep Kola, jolta hän osti nimen itselleen.
Pepsi-nimi tulee ruoansulatushäiriöstä, dyspepsiasta. Muita huhuja nimen alkuperästä on liikkeellä, mutta niitä ei ole vahvistettu. Pepsiini-entsyymi on yksi aihe huhuille, sillä sitä esiintyy kolapähkinöissä. Pepsiä valmistava PepsiCo ei ota kantaa asiaan.
Pepsin ja Cokiksen valtataistelu
Pepsi-Cola on ollut pitkään Coca-Colan kilpailija Yhdysvalloissa eikä taistelulle näytä tulevan loppua. Pepsiä on joskus sanottu mustien juomaksi, sillä mustat afrikkalais-amerikkalaiset suosivat Pepsiä sen edullisuuden vuoksi. 1980-luvulla Pepsi sai enemmän mainosarvoa sen markkinointikampanjoiden vuoksi. Pepsiä ovat mainostaneet esimerkiksi Michael Jackson, David Beckham, Britney Spears ja Spice Girls.
Pepsi sai jalansijaa aikoinaan myös Neuvostoliitossa (nyk. Venäjä). Se oli ensimmäinen länsimainen tuote, jota sai myydä Neuvostoliitossa. Pepsillä oli yksinoikeus juomansa myyntiin ja valmistukseen Suomen itänaapurissa. Samalla kilpailija Coca-Cola jäi tällöin nuolemaan näppejään, sillä kokista ei päästetty pitkään aikaan Neuvostoliiton markkinoille lainkaan. Neuvostoliiton maksut Pepsille olivat mielenkiintoisia, sillä länsimaisen valuutan puutteessa itänaapurimme antoi Pepsille vaihtarina vodkaa. Pepsi aloittikin Stolishnaja-vodkan jakelun Yhdysvalloissa tämän johdosta. Myöhemmin Pepsin johtaja vei Neuvostoliittoon myös Pizza Hut -ketjun. Kummallista kyllä, jossain vaiheessa Neuvostoliitto maksoi Pepsille muun muassa öljytankkereilla, hävittäjillä ja sukellusveneillä.
Pepsi Suomessa toisen maailmansodan tienoilta
Suomessa Pepsiä on valmistettu vuodesta 1968, mutta importtina sitä tuotiin jo toisen maailmansodan loppumetreillä vuonna 1944. Reilut parikymmentä vuotta Pepsiä on valmistanut Hartwall ja sitä ennen sitä valmisti Sinebrychoff.
Pepsin ainesosina käytetään esimerkiksi vettä, sokeria, hiilihappoa, elintarvikeväriä, fosforihappoa, kofeiinia ja erilaisia aromeja. Moni tunnistaa pakkauksesta tutut värit: valkoinen, sininen ja punainen. Ne muistuttavat Amerikan lipun värejä ja yhtiö onkin kertonut, että väreillä tuettiin maata toisen maailmansodan aikana.
Pepsiä on tätä nykyä monenlaista sorttia, erilaisilla makuvaihtoehdoilla varustettuna. Yksi suosituimmista Pepsi-tuotteista Suomessa on sokeriton vaihtoehto Pepsi Max. Pepsi Maxia on saatavilla lähes kaikista supermarketeista ja niitä on saatavilla hypermarketeissa useita hyllyjä.
Vinkkinä voidaan sanoakin Pepsi Max -faneille, että osta halpaa Pepsi Max -limsaa esimerkiksi Netpris-rajakaupasta, jos Suomen hinnat tuntuvat liian kovilta.
Pepsi on edelleen kova kilpailija Coca-Colan kanssa, vaikkakin kokiksen markkinat ovat edelleen suuremmat kuin Pepsin. Pepsi ei kuitenkaan ole luovuttanut missään vaiheessa, vaan yritys on mainoksissaan uskaltanut tehdä hauskaa pilaa pahimmasta kilpailijastaan.
Kuluttajalle Pepsin ja Coca-Colan kilpailu on aina parempi, sillä tiedossa on aina uusia makuelämyksiä.