Valaisimet ovat kaupasta ostettuna usein kovin tyylikkäitä, mutta usein niistä puuttuu persoonallisuus, jota monet haluaisivat omaan kotiinsa. Siis jotain sellaista, mitä muilla ei ole, mutta joka näyttää siltikin tyylikkäältä ja joskus jopa hauskalta. Tosin esimerkiksi tyylikäs secto on valaisin, joka on tehty puusta ja jota myydään parhaimmissa verkkokaupoissa.
Valaisimia voi myös tehdä itse pikkuvaivalla, kunhan vain käyttää mielikuvitusta. Toki materiaalien pitää olla paloturvallisia, jos polttimoina käytetään varsinkin vanhan liiton polttimoita eli hehkulamppuja.
Yksi helpoimmista itse tehdyistä valaisimista ovat emalista tehdyt kulhot, vadit ja lautaset. Emali on kestävää ja paloturvallista ainetta, ja siitä tehtyjä astioita ja muita voi löytyä monen mummolasta aivan käyttämättömänä. Ne ovat muutenkin arvottomia, joten kirppareilla niistä ei paljoa saa. Vinkkinä tosin tähän perään heti, että jos joku myy kirppareilla emaliastioita, kannattaa niitä hankkia halvalla niistä.
Kun emalivatiin esimerkiksi poraa sopivan reiän pohjaan, toimii se ylösalaisin vallan mainiona ja omaperäisenä valaisimena.
Älppärit uusiokäyttöön
Vanhat ja arvottomat vinyylilevyt voidaan myös käyttää uusiokäytössä. Jos vinyylilevyjä kuumentaa sopivasti, ne muuttuvat pehmeiksi ja tällöin niitä voi muotoilla varovasti uuteen uskoon. Varo kuitenkin vinyyli-LP:n sulamista ja pidä käsitellessäsi vaikkapa hanskoja. Vanhat LP-levyt voi siis taiteilla sopivasti valaisimen muotoiseksi ja levyissä on reikäkin valmiina. Sitä saattaa tosin joutua suurentamaan.
Jos suvussa on ollut rumpaleita, kannattaa kysyä onko jäänyt yhtään virvelirummun tai tom tom -rummun kehikkoa ylimääräiseksi. Metalliset tai alumiiniset rungot ovat kestäviä ja paloturvallisia, mutta rumpujen kehikoihin tarvitaan toki hiukan käsitöitä, jotta sen saa pysymään polttimon ympärillä. Lopputulos on kuitenkin usein miellyttävän näköinen ja muusikoille tällainen ratkaisu sopii erityisesti.
Pesukoneen rummusta valaisimeksi
Vanhoista pesukoneen rummuista voi saada pienellä vaivalla myös mielenkiintoisen ja tunnelmallisen valaisimen. Rumpuun tarvitsee porata reikä johtoa varten ja sen voi kiinnittää esimerkiksi kettingillä kattoon, jolloin metalliset elementit kohtaavat hienosti tällaisessa ratkaisussa.
Valaisimia voi siis käytännössä rakennella mistä tahansa paloturvallisesta materiaalista, kunhan vain omistaa sopivan poran ja metalliin pystyvän poranterän, jotta johdot voidaan vetää läpi. Joskus tarvitsee myös mielikuvitusta siihen, miten saa rakennettua sopivan kehikon esimerkiksi edellä mainittuun virveli- tai tom-rumpuun.