Kun rahat vain loppuvat

Kun elämä yllättää joskus vähän ikävämmällä tavalla, voi tilanne olla monella se, että rahat ovat yksinkertaisesti lopussa. Voi myös olla niin, että elämä on muuten hyvin, mutta jokin tärkeä hankinta tulisi tehdä. Se voi olla myös niinkin positiivinen asia kuin vaikkapa häiden kustantaminen.

Useimmiten kannattaa tukeutua sukulaisiin ja kysyä heiltä, onko mahdollista lainata tiettyyn tarpeeseen sopiva määrä rahaa. Jos tämä ei ole mahdollista, kannattaa selvittää mahdolliset tuet joihin on oikeutettu. Omasta kunnasta tällaisten tukien kysyminen on järkevää, sillä esimerkiksi toimeentulotuki voi auttaa pärjäämään ikävimpinäkin päivinä.

Vakuudelliset ja vakuudettomat luotot

Joskus on kuitenkin turvauduttava lainan ottamiseen. Lainoja ja luottoja voi kysyä vaikkapa omasta pankista. Niissä edullisempia lainoja ovat sellaiset, joihin voi laittaa takaukseksi vaikkapa oman asunnon tai metsätontin ja vapaa-ajan asunnon eli mökin. Näin pankki pystyy vakuuttumaan siitä, että laina tulee tavalla tai toisella maksetuksi. Näin pankit uskaltavat myös laittaa alhaisemmat korot lainalle.

Vakuudettomat lainat ja luotot ovat kuitenkin sellaisia, että niihin ei tarvitse mitään vakuutta tai takuuta. Samalla niiden korot voivat olla reippaasti korkeampia kuin vakuudellisisissa lainoissa. Tällaiset luotot voivat joskus olla viimeinen oljenkorsi, mutta ennen kuin sellaisen ottaa, kannattaa niitä ehdottomasti vertailla.

Vertailulla voi säästää luoton suuruudesta riippuen jopa satoja tai tuhansia euroja, kun valitsee oikeanlaisen lainan omaan tilanteeseen. Kuinka sitten tällaisen, oikeanlaisen lainan löytää itse? Kun kuulee kehotuksen: vertaa lainoja, ei asiaan perehtymättömät välttämättä tiedä lainkaan kuinka niitä pitäisi verrata. Onneksi on olemassa käteviä lainanvertailusivustoja, joista Talouteni.fi on hyvä esimerkki.

Mitä luottoja on tarjolla?

Lainoja ja luottoja on monenlaisia. Pikavippi on ehkä niin sanotusti pahamaineisin, johtuen vuosien takaisten toimijoiden käytänteistä. Pikavippi on kuitenkin helpoin tapa saada pieni laina ja sitä voidaan myöntää muutamasta kympeistä aina noin pariin tuhanteen. Monissa pikavipeissä on mahdollisuus maksaa se takaisin tiettynä aikana ilman korkoja.

Tämä on varteenotettava vaihtoehto siinä tapauksessa, jos tarve on heti eikä nyt, mutta lainan ottaja tietää saavansa saman verran rahaa hiukan myöhemmin. Tällöin pikavipin voi mahdollisesti maksaa kokonaan pois, eikä lainasta ole kertynyt mitään kuluja tai korkoja. Käyttöehdot kannattaa aina toki lukea itse.

Kulutusluotot ovat suurimpia vakuudettomia luottoja, joita maksetaan kuukausittain takaisin. Joillakin kulutusluotoilla voisi maksaa vaikkapa asunnon, mutta aina kannattaa ensiksi kysyä asuntolainaa. Niissä haasteena on se, että lainan hakijalla pitäisi olla ennestään säästöä tai omaisuutta.

Joustoluotot toimivat puolestaan hiukan kuin luottokortit. Jos lainan hakija saa esimerkiksi 2000 € joustoluoton, hän voi nostaa sieltä vaikkapa 500 €. Kun hän on maksanut takaisin viidensadan euron osuuden, hän voi nostaa joustoluotolta vaikkapa saman verran uudestaan.

Lainat ja luotot voivat tulla tarpeeseen, mutta muista vertailla ensiksi.