Näin teet pienestä makuuhuoneesta kodikkaan

Pieni makuuhuone on usein ongelmallinen sisustuksen ja tilankäytön suhteen, sillä sänky vie suurimman osan koko makuuhuoneen tilasta. Avainasemassa ovat järkevät säilytysratkaisut ja hyvä suunnittelu, kun halutaan tilasta toimiva. Tässä muutama vinkki, joilla pienestäkin makuuhuoneesta saa kodikkaan ja säilytystilaa tarpeeksi viemättä kaikkea lattiatilaa ja tekemättä makuuhuoneesta synkkää.

  1. Käytä huoneessa isoa peiliä. Mikäli makuuhuoneeseen mahtuu liukuovikaappi, kannattaa ehdottomasti valita sellainen, jossa on peiliovet. Peilit tuovat lisää tilan- ja avaruuden tuntua huoneeseen. Samalla saatat ratkaista myös koko tilan säilytysongelmat, sillä liukuovikaappiin mahtuu paljon tavaraa säilöön.
  1. Käytä seinätila hyödyksi. Haluatko makuuhuoneeseen esimerkiksi television tai kauniin hyllykön, johon voit asetella sisustusesineitä, kirjoja tai muita kauniita tarpeellisia tavaroita? Käytä hyödyksi seiniä. Asenna TV seinäpidikkeellä, jolloin sen alle ei tarvitse erillistä tv-tasoa tai senkkiä viemään tilaa. Myös kirjoille ja muille esineille asennetut seinähyllyt tuovat kodikkuutta ja samalla pitävät huoneen ilmavan ja avaran tuntuisena.
  1. Käytä vaaleita värejä. Kun makuuhuone on pieni ei kannata valita tummia maaleja, tai isoja puisia huonekaluja. Vaaleat värit tuovat valoisuutta ja avaruutta, joten maalaa seinät vaaleiksi ja käytä petivaatteissa vaaleita sävyjä. Kontrastia sisustukseen voit tuoda tummilla sisustusesineillä, tyynynpäällisillä ja muilla yksityiskohdilla. 
  1. Käytä lasisia huonekaluja. Lasiset huonekalut ovat erittäin elegantteja, mutta myös ilmavia, eivätkä vie optisesti tilaa. Useat verkkokaupat myyvät myös kauniita, läpinäkyviä muovisia huonekaluja, jotka esimerkiksi lapsiperheissä ovat erittäin hyvä valinta sisustukseen.
  1. Vältä suuria huonekaluja. Mikäli kodissasi on esimerkiksi vaatehuone erikseen, ei makuuhuoneeseen välttämättä tarvitse ahtaa vaatekaappia. Käytä sen sijaan esimerkiksi pienempää senkkiä, jonka päälle voit seinälle asentaa ison peilin. Isot huonekalut saavat huoneen näyttämään ahtaalta, joten vältä niiden käyttöä.
  1. Kiinnitä huomiota valaistukseen. Mikäli makuuhuoneessa on suuri ikkuna, josta tulee luonnonvaloa, se on jo erittäin hyvä tilan tunnun kannalta. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös hyvään valaistukseen, esimerkiksi käyttämällä sängynpäädyssä valaistusta. Seinille voi myös asentaa seinävalaisimia, sillä lattiavalaisimet vievät turhaan tilaa.
  1. Valitse kevyet, vaaleat verhot. Kun makuuhuone on pieni, verhojen väriksi kannattaa valita väri, joka on vaalea, ja lähellä seinien väriä. Näin voidaan luoda jatkumoa, joka tekee tilasta avaramman näköisen. Kannattaa myös pitää huoli siitä, että verhot eivät kosketa lattiaa vaan jäävät hieman lattiarajan yläpuolelle. Tämä luo ilmavuutta ja kevyemmän ilmeen huoneelle.
  1. Käytä hyödyksi koko huonekorkeus. Jos tarvitset huoneessa isoa kaappia, sen ei välttämättä tarvitse olla kovinkaan syvä. 30-40 cm riittää hyvin, mikäli käytät kaappia esimerkiksi viikatuille vaatteille, kengille tai kirjoille. Sen sijaan käytä korkeaa kaappia, joka yltää lähes kattoon saakka. Näin et vie lattiatilaa, mutta kaappiin mahtuu rutkasti tavaraa.
  1. Käytä piilotettavia kalusteita. Mikäli tarvitset makuuhuoneeseen kirjoituspöydän, käytä esimerkiksi seinän sisään työnnettävää tai seinälle kiinnitettävää, taittuvaa klaffipöytää. Näin säästät paljon tilaa ja voit aina tarvittaessa ottaa pöydän esille.
  1. Mieti ovien avautumissuuntaa. Mikäli voit vaikuttaa siihen, kumpaan suuntaan makuuhuoneen ovi aukeaa, kannattaa valita ulospäin avautuva ovi, mikäli makuuhuone muutenkin on pieni. Paras ratkaisu tässä on, mikäli koti muutenkin on pieni, käyttää liukuovia, jotka eivät vie erikseen tilaa ollenkaan.

Näillä vinkeillä pääsee jo hyvin alkuun ja saa luotua makuuhuoneesta valoisan, avaran ja kodikkaan. Hyvänä vinkkinä on muistaa myös se, että ylimääräiset tavarat kannattaa karsia muuton yhteydessä. Kun ylimääräistä tavaraa ei ole, myös säilytystilaa tarvitaan vähemmän. Älä siis säilö kaapeissasi turhaan tavaraa, jota et enää käytä. Näin saat kaikki kodin huoneet pidettyä ilmavina ja avarina. Jos kaipaat valmiita ideoita makuuhuoneen sisustukseen, löydät esimerkiksi IKEAn sivuilta erityylisten ja -kokoisten makuuhuoneiden sisustusratkaisuja, joilla luot kauniin, käytännöllisen huoneen.