Näin pääset sijoittamisen alkuun

Sijoittaminen on ollut pinnalla enemmän kuin koskaan aiemmin. Ajatus kiehtoo monia, sillä se tuntuu vaivattomalta tavalta säästää ja sijoittaa tulevaisuuteen – etenkin, kun tulevaisuuden eläkkeistä ei ole varmuutta. Sijoittamisen aloittaminen saattaa kuitenkin tuntua ylivoimaiselta, sillä kyseessä on kuitenkin raha ja tietoa ja termejä sekä kaikenlaista muuta tietoa on niin paljon tarjolla. Monen ensimmäinen kysymys saattaa olla, että liittyykö sijoittamiseen riskejä – riskejä toki on, mutta kattavalla tietotaidolla pääsee pitkälle ja välttää turhat riskit.

Kuka voi sijoittaa?
Sijoittaminen sopii käytännössä kaikille, joiden talous sen sallii. Tämä tarkoittaa, että tuloissa on oltava ylijäämää, joka ei ole riippuvaista omalle toimeentulolle. Toisin sanoen rahan on oltava sellaista, jonka menettäminen ei käytännössä vaikuttaisi normaaliin talouteesi. Sijoittamasi rahan on käytännössä tarkoitus kasvaa, mutta tämä tarkoittaa pitkää aikaväliä – etenkin jos haluaa sijoittaa ilman sen suurempia riskejä. Tässä tullaankin siihen, että sijoittajan on pystyttävä toimimaan rauhallisesti tilanteissa, joissa esimerkiksi omien sijoitusten arvo yhtäkkiä heikkenee. Missä tahansa lajissa tai harrastuksessa on jonkinlaisia sääntöjä ja toimintatapoja, joita tulee ja kannattaa seurata, jos haluaa hyviä tuloksia. Esimerkiksi jalkapalloa pelatessa ei voi pelata omien sääntöjen mukaan, tai pian tuomari puhaltaa pilliin ja sääntöjä vastaan pelaaminen kostautuu itsellesi. Toisaalta taas esimerkiksi pokerissa on toki omat sääntönsä, mutta vielä tärkeämpää on pokeriin liittyvät suositeltavat toimintatavat, joista yksi tärkeimmistä on tunteiden säätely. Sama pätee myös sijoittamiseen. Sijoittamisessa ei suositella tekemään pikaisia päätöksiä esimerkiksi pelon tunteen alla, vaan sijoittaminen on pitkäjänteistä hommaa, jossa tulee ajatella pitkälle eteenpäin.


Mistä aloittaa?
Sijoittamisen aloittamiseen liittyy muutamia pointteja, joita on hyvä miettiä ennen sen aloittamista. Näillä vinkeillä luot itsellesi toimintatavan, joka auttaa sinua pysymään suunnitelmassasi.

1. Tavoite
Ensimmäisenä on hyvä miettiä, mitä varten oikein haluat säästää. Tämä tarkoittaa jotain konkreettista ja antaa sinulle samalla aikajanan, joka taas määrittää sitä, mihin omia varoja kannattaa sijoittaa. Kun sinulla on jokin tietty tavoite mielessäsi, sinun on helpompi toimia sitä tukevalla tavalla. Samalla tiedät itsekin, että jos poikkeat suunnitelmastasi, ei se tule luultavastikaan toimimaan toivomallasi tavalla. Tämän kaltainen tavoite voi olla esimerkiksi asunnon hankinta 10 vuoden päästä tai vaikkapa eläkkeen kerryttäminen, jotta voi eläköityä haluamassaan iässä. 

  1. Riskinsietokyky
    Sijoittamisen aloittaessa on hyvä katsoa itseensä ja reflektoida sitä, miten hyvin käsittelee riskiä. Sijoittamisessa on aina omat riskinsä ja tätä kannattaa miettiä etukäteen ja vaikkapa kirjoittaa itselleen ylös omat pelisääntönsä etukäteen. Kuten aiemmin mainittua, sijoittaessa on toimittava rauhallisesti eikä hätiköityjä päätöksiä suositella. Ihanne tilanne sijoittamisessa olisi tietenkin se, että riskit ovat mahdollisimman matalat ja tuotot mahdollisimman suuret – kannattaa kuitenkin muistaa, että nämä kaksi asiaa toimivat suhteessa toisiinsa. Jos haluaa nopeita tuottoja, riskit ovat suuret ja jos haluaa pieniä riskejä, tuotot ovat pienempiä. Riskinsietokyky on siis myös hyvin yhteydessä omaan tavoitteeseen, jos säästät esimerkiksi 40 vuoden päähän, pystyt rauhassa sijoittamaan pienempiä summia pienemmillä riskeillä.
  1. Sijoitusmuodon valinta
    Seuraavaksi sinun tulee valita sijoitusmuotosi, rahaahan voi nimittäin sijoittaa monin erin tavoin. Tavallisimpia muotoja sijoittaa ovat pankkitallennukset, kiinteistösijoitus, rahastot ja viimeisimpänä osakkeet.
    Moni ei välttämättä edes tule ajatelleeksi, että tavallinen pankkitalletus on sijoittamista, mutta sitä se käytännössä on. Nykyään pankkitilien korot ovat kuitenkin suhteellisen olemattomia ja pankkitilillä rahan pitämistä kutsutaankin rahan makuuttamispaikoiksi. Pankkitalletukset ovat kuitenkin sopivia sellaisiin tilanteisiin, joissa haluaa säästää rahaa hieman pahan päivän varalle, jolloin rahoihin myös pääsee helposti käsiksi.
    Kiinteistösijoitus taas on melkoisen yksiselitteistä. Jos joudut ostamaan kiinteistön lainan avulla, saattaa se lyödä rahoiksi vasta 30 vuoden päästä. Jos taas omaat suuremman pääoman ja haluat sijoittaa ne esimerkiksi hyvällä alueella sijaitsevaan kiinteistöön, saat verotuloja nopeammin ja lisäksi kiinteistön arvo voi nousta muutamassakin vuodessa. Se, kenelle kiinteistösijoittaminen sopii, riippuu siis täysin tilanteesta.
    Rahastot ovatkin sitten ehkä se suomalaisten suosituin tapa sijoittaa. Kun sijoittaa rahastoon saa sijoittaja rahaansa vastaan osuuksia. Rahastoja on olemassa paljon erilaisia ja hyvä puoli niissä on se, että ne ovat valmiiksi hajautettuja. Rahastoon sijoitettaessa alan ammattilainen huolehtii varoistasi sinun puolesta. Rahastot ovatkin siis se helpoin ja vaivattomin sijoitusmuoto, josta on näin ollen myös hyvä aloittaa. Erityisen tärkeää rahastosijoittamisessa on olla pitkäjänteinen ja säännöllinen – tuottoa kertyy hitaasti, mutta suhteellisen varmasti.
    Osakesijoittaminen taas sopii sijoittamisesta jo tietävälle ja sellaiselle, joka pystyy omaamaan sijoittamiseen paljon aikaa. Kun sijoitetaan osakkeisiin, tarkoitus on hyötyä tämän kyseisen osakeyhtiön arvonnoususta. Tämä taas tietysti viittaa selkeästi siihen, että parasta on sijoittaa tällaisiin osakeyhtiöihin vasta silloin, kun ne ovat arvoltaan heikkoja. Tämä taas tarkoittaa sitä, että sinun tulee ymmärtää kyseisen yrityksen toimialaa ja sitä, tuleeko heidän tuotteensa tai palvelunsa niittämään menestystä tulevaisuudessa. Tarkoitus on ostaa jotain halvalla ja hyötyä sitten menestyksestä suurin summin. Riskejä kuitenkin on, sillä hyödytkin voivat olla nopeampia ja suurempia. Kannattaa muistaa, että osakkeisiin voi myös kuitenkin sijoittaa sijoittamalla osakerahastoihin, jotka taas sijoitetaan osakemarkkinoille. Ne ovat oikein hyvä vaihtoehto aloittelijallekin.

    4. Suunnittele ja valmistaudu
    Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä, on myös tärkeää valmistella itselle suunnitelma. Suunnitelman tarkoitus on konkretisoida oma tavoite, eli se, miten tavoitteeseen päästään. Kirjaa siis ylös tavoitteesi, sijoitusmuotosi, aikajana, tulot sekä menot ja kaikki mahdollinen mikä voi vaikuttaa tavoitteeseesi.

    Näillä muutamilla vinkeillä voi päästä jo hyvinkin alkuun – lisäksi on hyvä lukea itseä askarruttavista aiheista enemmän ja kun olo tuntuu valmiilta, voi vaikkapa aloittaa pienellä summalla. Kun ote sijoittamiseen tuntuu varmemmalta ja tiedät mitä teet, voit pistää oman sijoitussuunnitelmasi käyntiin.