Vietä aikaa kotona lautapelien parissa

Vaikka maailma on viime aikoina digitalisoitunut entisestään, ovat lautapelit säilyttäneet edelleen suosionsa perheiden ja ystävien keskuudessa. On myös olemassa lautapelikahviloita, joissa pääsee kokeilemaan lautapelejä, joita ei itsellään ole kotona. Toki lautapelejä on mahdollista myös pelata verkossa, mutta perinteiset lautapelit ovat edelleen suositumpia. Usein lautapelejä pelataan kotona tylsyyden yllättäessä ja tässä artikkelissa on vinkkejä hyvän lautapeli-illan järjestämiseen kotona.

Sopivan lautapelin valitseminen

Koska lautapelit ovat olleet suosittuja useita vuosikymmeniä, niitä on myös luotu useita erilaisia, eikä uusille lautapeleille näytä tulevan loppua. On lautapelejä, jotka sopivat myös lasten pelattavaksi, kuten esimerkiksi Muuttuva labyrintti, Afrikan tähti tai Ticket to Ride Europe. Nämä klassiset lautapelit luovat mukavia pelihetkiä myös aikuisille, joten ne sopivat hyvin koko perheen peleiksi.

Mikäli perheen lapset ovat jo hieman isompia, voi kokeilla myös haastavampien lautapelien, kuten Monopolin, Carcassone- tai Saboteur-pelin pelaamista. Näissä peleissä pitää käyttää enemmän omaa päättelykykyä, mitä nuoremmilta lapsilta ei vielä löydy tarpeeksi. Varsinkin Saboteur-peli voi olla hauska peli pelattavaksi isommalla porukalla.

Jos suunnittelee lautapeli-illan järjestämistä pelkästään aikuisten tai nuorten kesken, voi tietenkin myös pelata yllä mainittuja pelejä. Toisaalta on myös hauskoja pelejä, kuten Cards Against Humanity –korttipeli, jossa pääsee testaamaan ystäviensä mustaa huumoria. Jos hakee uudenlaista haastetta lautapeleiltä, on myös useita kansanvälisesti menestyneitä suomalaisia lautapelejä, kuten esimerkiksi Dawn of Peacemakers –peli, jotka vaativat pelaajilta enemmän strategista päättelykykyä.

Pelisääntöjen opettelu

Osa lautapeleistä ovat automaattisesti tuttuja kaikille, mutta varsinkin, jos mukana on nuorempia pelaajia, on tärkeää varmistaa, että säännöt ymmärretään oikein. Voi jopa tehdä niin, että lapsi voi pelata ensimmäisen kierroksen joukkueena yhdessä aikuisen kanssa. Muuten voi olla, että lapsi pettyy, sillä hän ei ollut ymmärtänyt jotain sääntöä oikein.

Jos pelaa isolla porukalla uutta lautapeliä, voi luonnollisesti lukea säännöt ensin ääneen koko porukalle. Voidaan myös päättää, että ensimmäinen pelikierros on harjoittelukierros, jolloin vasta tutustutaan pelin sääntöihin.

Mikäli tuntuu siltä, että pelin normaalit säännöt ovat liian helppoja, voi toki myös aina keksiä omia sääntöjään. Lisäksi osa lautapeleistä on luonut peliinsä lisäosia, mikä tuo kiinnostavuutta ja haastetta pelaamiseen. Esimerkiksi Carcassonne-peliin löytyy useita erilaisia lisäosia, jotka voi suoraan liittää perinteiseen lauta peliin.

Peliseura

Lautapelejä pelatessa ja sopivaa peliä valitessa on hyvä ottaa huomioon se, kenen kanssa pelaa. Kukaan ei nimittäin halua, että peli-ilta päättyy riitaan tai väärinkäsityksiin. Mikäli joukossa on pelaajia, jotka ovat yleensä hyvin kilpailuhenkisiä, voi valita pelin, jossa pitää tehdä yhteistyötä muiden kanssa. Näin liiallinen kilpailuhenkisyys ei pilaa pelikokemusta.

Kannattaa aina myös ottaa huomioon pelaajien persoonallisuus, sillä osa saattaa kaivata haastavampia pelejä, kun taas osa pelaa mieluummin lautapelejä, joiden sääntöjen opettelu on mahdollisimman helppoa. Jos peliporukka on värikäs, on siis turvallisinta valita klassinen lautapeli, jonka kaikki tietävät.

Voittaminen ei ole tärkeintä

Kun järjestää lautapeli-illan kotona, kannattaa aina muistaa, ettei pelissä voittaminen ole tärkeintä. Lautapelit on luotu sitä varten, että pääsisi viettämään aikaa yhdessä perheensä ja ystäviensä kanssa. Kaikki eivät ole strategisesti yhtä taitavia, joten on tärkeää, ettei kukaan pahoita mieltänsä pelin tiimellyksessä.

Yhteenveto

Lautapelit eivät ole menettämässä suosiotaan, vaikka monet muut asiat ovatkin digitalisoituneet. Sopivaa lautapeliä valitessa peli-iltaa varten tulee huomioida pelaajien ikä ja persoonallisuus. Lautapelien joukosta löytyy kuitenkin pelejä kaikenlaisille pelaajille, joten sopivan pelin löytämisen ei pitäisi olla haastavaa. Olennaista on, että kaikilla on mukavaa pelatessa.